Detská fakultná nemocnica Košice dostala nový transportný inkubátor

10.10.2012 Košice

Košice 10. októbra (TASR) - Nový transportný inkubátor pre novorodencov v hodnote takmer 32.000 eur získala košická Detská fakultná nemocnica (DFN) v rámci charitatívneho projektu Srdce pre deti. Prístroj bude slúžiť na prevoz ohrozených pacientov po narodení v celom Košickom kraji na vysokošpecializované pracoviská v Košiciach a Bratislave.

Detská fakultná nemocnica Košice zabezpečuje transportnú službu prostredníctvom svojho odborného zdravotníckeho personálu, ktorý urgentným prevozom detí v kritickom stave a deťom s nízkou pôrodnou hmotnosťou, dáva nádej na ich uzdravenie. Transportný tím uskutoční ročne približne 200 transportov, pričom najmenší pacienti vážia len okolo 500 gramov.

Prostredie, v ktorom sa novorodenci ocitnú v prvých minútach po narodení, je veľmi dôležité pre ich ďalší osud. Tento prístroj im zabezpečí správnu stabilitu teploty, zmes plynov, ktoré potrebujú nezrelé pľúca a ich vlhkosť, ďalej umožňuje monitorovať EKG, tlak, počet dychov pulzným oxymetrom.

"V opačnom prípade dochádza k trvalému poškodeniu pľúc, nervovej sústavy, zhoršenej činnosti srdca a k nezvratnému poškodeniu zdravia na celý život. Starší typ transportného inkubátora, ktorý vlastní naše zariadenie, je už značne opotrebovaný," uviedla dnes referentka pre výchovu a vzdelávanie DFN Košice Silvia Binderová.

Prístroj zakúpili v rámci charitatívneho programu Srdce pre deti denníka Nový Čas a Nadácie Pontis. Ide o dvojstenný transportný inkubátor s novorodeneckým transportným ventilátorom Stephan F120 na podvozku Medirol v celkovej hodnote 31.942 eur.
 

Vyberte región